Witaminy na masę mięśniową
Większość fizjologicznych procesów zachodzących w organizmie człowieka wymaga dostarczania cennych substancji odżywczych z zewnątrz. Witaminy to grupa organicznych związków chemicznych, dzielących się na endo- i egzogenne. Te pierwsze produkowane są przez organizm per se, natomiast te drugie muszą zostać zapewnione z pożywieniem. Najlepiej jest, gdy substancje te występują w naturalnych warzywach i owocach. Inną opcją jest dostarczenie ich pod postacią suplementów diety. Kolejny podział opiera się na zdolność do rozpuszczania w wodzie. Na tej podstawie dowiedziono, że zbyt mała podaż tłuszczów w diecie może przyczynić się do złego wchłaniania witaminy A, D, E i K.
Dziennie zapotrzebowanie na związki egzogenne uzależnione jest od wieku, płci i ilości ruchu. Profesjonalni sportowcy oraz osoby aktywne fizycznie potrzebują znacznie większych dawek, niż te, które na co dzień prowadzą siedzący tryb życia. Każdy intensywny wysiłek spala nie tylko ogromną ilość energii, ale także wyczerpuje cenne mikro- i makroelementy. Witaminy na masę pozwalają także na neutralizację ubocznych produktów materii, a także wspierają procesy neuronalne w mózgu.
Aktywność fizyczna a niezbędne witaminy
Co prawda witaminy nie dostarczają energii ani budulca do tkanki mięśniowej, jednak są niezbędne jako biokatalizatory. Nawet niewielkie niedobory tych związków, mogą być bardzo niekorzystne dla zdrowia i sprawności fizycznej. Szczególnie dla sportowców, którzy są narażeni na obciążenia zarówno fizyczne, jak i psychiczne. Zagrożenie stanowią przede wszystkim wolne rodniki, będące produktem ubocznym oddychania komórkowego. Duże stężenie tych substancji jest niebezpieczne dla organizmu, ponieważ może powodować uszkodzenia tkanki chrzęstnej, upośledzenie odporności immunologicznej, a nawet sprawności czerwonych krwinek, czyli erytrocytów. Witaminy przyczyniają się do neutralizacji wolnych rodników, a zatem regulują negatywne mechanizmy i procesy biochemiczne. Co ważne, a często pomijane, są one niezbędne w trakcie przewodzenia impulsów elektrycznych w mózgu.
Witaminy w sporcie
Procesy anaboliczne, które zachodzą u osób regularnie i intensywnie uprawiających sport wpływają na szybszą przemianę energetyczną. Najcenniejszymi witaminami na masę mięśniową są te z grupy B (głównie B1, 2, 3, 6). Ich niedobór może doprowadzić do obniżenia zdolności wytwarzania energii oraz przyspieszenia regeneracji, głównie stawów i więzadeł. Dokładne, dzienne zapotrzebowanie sportowca na witaminy na masę przedstawia się następująco:
- wit. D (cholekalcyferol) - 10 μg,
- wit. B1 (tiamina) - 4–6 mg,
- kwas foliowy - 400–600 μg,
- wit. B2 (ryboflawina) - 5–15 mg,
- wit. B3 (niacyna) - 20–30 mg,
- wit. A - 800–1000μg,
- wit. C - 400–1000 mg,
- wit. B12 (cyjanokobalamina) - 5–15 μg
- wit. B5 (kwas pantotenowy) - 15–30 mg,
- wit. E - 30–50 mg.
Rola poszczególnych witamin w diecie sportowca
Niedobór ważnych składników odżywczych w codziennej diecie sportowca może doprowadzić do pojawienia się hipowitaminozy. Nawet jeśli w jadłospisie znajduje się odpowiednia ilość białka, tłuszczów i węglowodanów, to brak witamin może zaburzyć wiele, podstawowych procesów metabolicznych. Jeśli nie ma możliwości dostarczania ich wraz z owocami czy warzywami, dobrą praktyką jest suplementacja. Na co dokładnie wpływają poszczególne witaminy? W procesie budowania masy mięśniowej największe znaczenie mają:
- wit. B1 - inaczej tamina - wykazuje szereg dobroczynnych właściwości, w tym przede wszystkim ułatwia spalanie cukrów, reguluje napięcie mięśniowo-nerwowe i zmniejsza wydzielanie kwasu mlekowego. Brak tego związku w diecie może negatywnie wpłynąć na układ pokarmowy, nerwowy i krążenia,
- wit. B2 - inna nazwa to ryboflawina. Wpływa na przyspieszenie procesów biosyntezy protein i aminokwasów. Niedobór tej witaminy może objawiać się zaburzeniem koncentracji, zawrotami głowy, zmęczeniem oraz zanikiem mięśni,
- wit. B3 - inaczej niacyna. Wspiera organizm na drodze pozyskiwania energii z glikolizy tlenowej. Jej podaż przyspiesza metabolizm, niweluje nadmierną męczliwość, poprawia koncentrację i zwiększa tolerancję na zimno,
- wit. B5 - kwas pantotenowy. Bierze udział głównie w procesach odpornościowych, przez co wzmacnia organizm w walce przed infekcjami np. bakteryjnymi i wirusowymi. Moduluje cykl przemiany tłuszczów i cukrów,
- wit. B6 - jest zalecana głównie jako substancja wspomagająca syntezę aminokwasów. Odgrywa również kluczową rolę w regulowaniu czynności układu nerwowego,
- kwas foliowy - to witamina biorąca udział w syntezie DNA i aminokwasów,
- wit. B12 - lub cyjanokobalamina - odpowiedzialna jest za wspomaganie produkcji kwasów nukleinowych i protein. Co więcej, wspomaga organizm w przemianie tłuszczów i cukrów. Jej niedobór może mieć szereg niepożądanych skutków, w tym spadek wagi, osłabienie, brak apetytu, stany lękowe, a nawet depresja.
Szeroki wybór witamin na masę mięśniową pod postacią proszku lub tabletek kupisz już dzisiaj na www.hitec.pl. Wybierz produkty idealnie dopasowane do własnych potrzeb treningowych i celu, jaki Ci przyświeca.